Aeroport de Lleida-Alguaire
El Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat ha iniciat el 9-11-09 la licitació de la concessió de l’aeroport Lleida-Alguaire. S’han donat a conèixer els principals requisits que hauran de complir les empreses que vulguin optar-ne a la gestió durant un termini de fins a 35 anys, entre els quals es valorarà l’experiència en la gestió aeroportuària i una bona capacitat financera. El Govern de la Generalitat gestionarà l’aeroport durant el primers mesos del seu funcionament, que es preveu que s’iniciï el proper mes de desembre.
L’aeroport de Lleida–Alguaire, el primer promogut per la Generalitat, entrarà en funcionament el proper mes de desembre, un cop hagin finalitzat les obres i s’hagin realitzat totes les proves necessàries per a la seva posta en marxa. L’aeroport comptarà amb un model de gestió públic-privada pel qual el Govern és el propietari de la infraestructura, un ens participat pel Govern i per les principals administracions i institucions lleidatanes s’encarrega de la direcció estratègica i es concessiona a una empresa privada la seva gestió directa mitjançant concurs.
El Govern aposta per aquest model de gestió perquè suma els avantatges de la gestió pública i els de la privada. Així, per una banda, l’aeroport comptarà amb la garantia pública i amb una estratègia a llarg termini. Per l’altra, la iniciativa privada hi aportarà especialització, professionalitat, agilitat i capacitat d’inversió. En aquest sentit, cal recordar que Espanya és un dels països que compta amb algunes de les empreses privades més importants d’Europa especialitzades en la gestió d’Aeroports.
Condicions per al futur gestor
Avui, es dóna un pas de gran rellevància per a l’aeroport amb la publicació al DOGC de l’anunci de licitació de la concessió de l’aeroport de Lleida-Alguaire. Les empreses tindran fins el 15 de desembre d’aquest any per presentar les seves ofertes. El mes de febrer del 2010 s’adjudicarà el concurs i durant el segon trimestre del 2010, l’empresa adjudicatària passarà a ser l’entitat que gestioni l’aeroport. L’anunci es publica també al DOCE ja que es tracta d’un concurs internacional obert a empreses d’arreu del món.
A l’hora de l’adjudicació es valorarà especialment l’experiència i capacitat de les empreses candidates en el sector de la gestió aeroportuària i una bona solvència financera que permeti dur a terme inversions a l’aeroport.
Aquest concurs per la concessió de l’aeroport comporta per l’empresa concessionària :
- La gestió de les operacions de l’aeroport
- El manteniment de les instal·lacions
- L’execució de les obres d’ampliació de l’aeroport , per un import de fins a 20 MEUR.
- El desenvolupament immobiliari i logístic en la zona terra de l’aeroport (Ciutat aeroportuària i Parc industrial, logístic i aeroportuari).
- Un termini màxim de la concessió de 35 anys.
- Un model tarifari flexible i vocació comercial per afavorir la captació de trànsits.
- Un cànon anual del concessionari a l’ens concedent amb estructura de cànon fix + variable en funció de la seva activitat.
- El cànon anual serà d’un mínim de 2,2 MEUR.
- Un cànon complementari per urbanització de la ciutat aeroportuària i el parc industrial i logístic.
- La Generalitat és reserva la possibilitat de tenir un 10% de participació en la societat concessionària.
Govern pilotarà l’arrencada
El Govern gestionarà directament l’aeroport des de la seva posada en marxa, prevista pel proper mes de desembre fins que es traspassi la gestió l’empresa concessionària. D’aquesta manera, el Govern garanteix la posada en marxa d’aquest aeroport i els seus primers mesos de funcionament. Per fer-ho ja ha nomenat un director de l’aeroport, Alberto López, enginyer aeronàutic que ha participat des del principi en el disseny i construcció de l’aeroport de Lleida, i un director d’operacions, Antoni Serra, que porta molts anys en el món aeronàutic i concretament en handling i companyies aèries, que estaran al càrrec d’aquesta gestió transitòria.
Interior del edifici terminal de Lleida-Alguaire
Durant aquest període es comptarà també amb l’equip d’Aeroports de Catalunya i el servei extern d’empreses de handling, manteniment, seguretat, combustibles, etc.
Paral·lelament el Departament de Política Territorial i Obres Públiques està treballant en la creació de la societat estratègica d’aquest aeroport que es preveu que tingui participació de l’Ajuntament de Lleida, l’Ajuntament d’Alguaire, el de Torrefarrera, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal i la Cambra de Comerç de Lleida.
Es preveu que es pugui constituir els primers mesos de l’any vinent i mentrestant i igual que ha passat fins ara els membres del futur ens estan informat de totes les decisions i operacions que es duen a terme per la posada en marxa de l’aeroport.
Recta final a l’aeroport
En aquests moments la infraestructura està pràcticament acabada. Es treballa en completar les plantes intermèdies de la Torre de Control i alguns acabats. Abans de la seva posada en marxa es realitzarà la segona fase de proves i es treballa amb la tramitació de diferents autoritzacions per tal quer tot estigui apunt per la seva posada en servei.
En aquest sentit, Aeroports Públics de Catalunya ha licitat aquests dies sis contractes relacionats amb diferents serveis de l’aeroport de Lleida. Així, ha licitat els serveis de restauració i el servei de lloguer de vehicles. També s’han licitat el servei de subministrament de combustible amb un pressupost de 145.000 euros, els serveis de handling per un import de 290.000 euros, els de seguretat i vigilància per 208.800 euros i els manteniment de l’aeroport per 175.000 euros. Tots sis contractes s’adjudicaran per un per un període de 6 mesos prorrogables a 6 més si l’interessa al concessionari.
47 milions d’euros d’ingressos
Aquesta nova infraestructura, que ha comportat una inversió de més de 95 MEUR, donarà un impuls a tota la demarcació amb l’arribada de vols tant nacionals com internacionals. L’objectiu d’aquest aeroport, com ha succeït amb els de Girona i Reus, és impulsar l’oferta turística de la zona, al temps que servirà per potenciar l’equilibri territorial i la dinamització econòmica de la demarcació i del país.
Així mateix, aquest nou equipament aeroportuari servirà per a aproximar els Pirineus, la cultura, el patrimoni històric i la gastronomia de Lleida a les principals capitals europees.
En aquest sentit, en l’horitzó dels propers deu anys, es preveu que l’aeroport pugui transportar uns 395 mil passatgers anuals, que connecti amb ciutats de l’Estat i capitals europees, que generi uns ingressos anuals d’uns 47 milions d’euros en aquesta àrea i que creï uns centenars de llocs de treball, 60 d’aquest seran directes i la resta indirectes.
D’aquesta manera, el Govern dóna un pas més en el desenvolupament de la xarxa d’aeroports comercials i aeròdroms de Catalunya que millorarà la capacitat de l’economia catalana i la dinamització de la indústria aeronàutica.
Edició: José Fernández / Fotos: Generalitat de Catalunya